Aktivnosti

Aktivnosti: Kako smo obilježavali Dan planete Zemlje 

Dan planete Zemlje je godišnji događaj koji se obilježava 22. travnja, kojim se ukazuje podrška zaštiti okoliša. Prvi put održan 22. travnja 1970. godine, sada uključuje širok spektar događaja u preko 190 zemalja širom svijeta. Služi kao svjesni podsjetnik na to, koliko je naš planet krhak i koliko je važno zaštititi ga. Slavimo Dan planete Zemlje kako bismo promovirali ekološku svijest i živjeli misiju zaštite Zemlje u našem svakodnevnom životu. Komunalno poduzeće do.o.o. Križevci, svake godine obilježava Dan planete Zemlje uz svoje sugrađane, školarce i vrtićance, osmišljavajući simbolične programe, edukativne radionice i ostale aktivnosti. 

Projekt: Moj projekt, moja odgovornost

Kroz projekt ”Moj otpad – moja odgovornost”, u kojem kroz predavanja i terenski obilazak učenike osnovnih i srednjih škola želimo potaknuti na važnost pravilnog postupanja s otpadom, upoznajemo mlade s kompletnim sustavom odvajanja otpada na području grada Križevaca i okolnih sela. Do sada je u projektu sudjelovalo oko 800-tinjak učenika nižih i viših razreda osnovnih škola, koji su kroz zanimljiva i njima prilagođena predavanja, posjet odlagalištu otpada ” Ivančino brdo”, reciklažanom dvorištu i pogonu za sortiranje otpada u Cubincu, uživo vidjeli zašto je bitno pravilno odvajati otpad, te gdje on točno završava ukoliko je pravilno ili pogrešno odložen. Učenicima nižih razreda smo podijelili radne listove u kojima je kroz razne zadatke prilagođene njihovom uzrastu ( labirint, bojanka, premetaljka, križaljka…) prikazan sustav odvajanja otpada kakav imaju u svom gradu. Kako bi znanje stečeno na spomenutim predavanjima primjenili i u praksi, podijelili smo svim školama kartonske kutije koje su postavljene u svaku učionicu. Kutije su namijenjene istoj vrsti otpada koji se odlaže i u posude/spremnike s narančastim poklopcem koje učenici imaju u svojim kućanstvima (papirna, kartonska, plastična, metalna i višeslojna ambalaža).

Također, podijeljeno je 7200 uputa (naljepnica) o vrsti otpada koji se odlaže u posude/spremnike s narančastim poklopcem.

Izrađeno je i 120 platnenih vrećica sa logotipom projekta „Moj otpad, moja odgovornost!“ u sklopu promotivnog materijala kojima će se prezentirati uporaba platnenih umjesto plastičnih vrećica.

Svim osnovnim i srednjim školama podijelili smo kartonske kutije koje su postavljene u svaku učionicu.

Radionice: Naučimo reciklirati!

Organizirana radionica pod nazivom „Naučimo reciklirati!“, gdje su djeca sama izrađivala reciklirani papir i od njega radili razne čestitke, te radionica „Od otpada do igračke!“, u kojoj su izrađivali igračke od otpada koji se može reciklirati.

Radionice: Izrada stakla

Radionice: Elektronički otpad

Obrtnički i gospodarski sajam u Križevcima i naša izlaganja 

Komunalno poduzeće d.o.o. Križevci u službi očuvanja okoliša!