10/03/22

ŽIVI ODRŽIVO – SMANJI OTPAD

U Križevcima kreće provedba projekta „Živi održivo-smanji otpad“

Grad Križevci, Komunalno poduzeće d.o.o. Križevci i KLIK pokreću projekt „Živi održivo – smanji otpad“ kroz koji će se provesti niz edukacija za gradske ustanove, poduzeća, udruge i građane. Kroz ove edukacije nastojat će se utjecati na smanjenje otpada, ali i pružiti primjer kako postupati s otpadom.
Na tu temu danas je u Gradskoj upravi održan sastanak s ravnateljima gradskih ustanova i poduzeća na kojem se razgovaralo o aktivnostima koje će se provoditi kroz ovaj dvogodišnji projekt.
Kako je pojasnila Dijana Mijač Dretar, voditeljica sustava kvalitete i zaštite okoliša u Komunalnom poduzeću d.o.o. Križevci, provest će se sedam predavanja po gradskim ustanovama na temu kako smanjiti otpad, održat će se pokazna radionica na temu pravilnog kompostiranja u Magdinom vrtu dok će se u vrtićima, osnovnim i srednjim školama održati predavanja za sve razrede na temu pravilnog postupanja s otpadom. Predavanja će biti prilagođena pojedinim uzrastima i obuhvatit će sve učenike. Nadalje, obilježit će se Dan planeta zemlje kroz razne radionice, održati tribina na temu pravilnog postupanja s otpadom uz organizirani obilazak odlagališta otpada te sortirnice i reciklažnog dvorišta Komunalnog poduzeća d.o.o. Križevci., a pripremljene su i didaktičke igre za naše najmlađe upravo na temu odvajanja otpada.
„Ovim projektom napravit će se dodatan iskorak u pravilnom odvajanju otpada čime ćemo, siguran sam, postići normu Europske unije o 50 posto odvojeno prikupljenog otpada. Prošle godine imali smo jedan od najvećih skokova u Hrvatskoj u odvojenom prikupljanju otpada te smo s dosegnutom stopom od 42,99 posto bili šesti najuspješniji grad u Hrvatskoj. Sada želimo biti još bolji na ovoj rang listi, no ovo ne možemo sami, u ovome sudjeluje cijela zajednica, svaka sugrađanka i sugrađanin,“ istaknuo je ovom prilikom zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško te zahvalio svima koji će sudjelovati u ovom projektu i što shvaćaju važnost njegove provedbe.
(Preuzeto sa krizevci.hr)