23/03/22

Gradu Križevcima odobrena 2 projekta iz područja geotermalne energije“

Grad Križevci uspješno je prijavio dva projekta iz područja geotermalne energije i povukao preko 8 milijuna kuna sredstava u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021.
Projektom „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području Grad Križevaca“ izradit će se sva potrebna tehnička dokumentacija za eksploataciju bušotine Križevčanka 1, glavni projekt za istražnu bušotinu Križevčanka 2, te idejni i glavni projekt za uspostavu sustava grijanja javnih objekata (district heating). Konkretno, cilj je geotermalnu bušotinu iskoristiti za grijanje kompleksa javnih zgrada koje su u blizini izvora kao što su škole, Visoko gospodarsko učilište, potencijalno gradskog bazena, ali i omogućiti korištenje geotermalne energije za grijanje staklenika i sušare u suradnji s VGUK koji u blizini bušotine ima svoje poljoprivredne površine i praktikume. Ukupna vrijednost ovog projekta je 3,7 milijuna kuna.
Projekt „Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području Grada Križevaca“ ima za cilj utvrditi geotermalni potencijal ležišta. Pod tim se podrazumijeva ustanoviti moguću količinu pridobivanja geotermalne vode i količinu plina otopljenog u vodi, zatim ležišnu temperaturu i tlak, fizikalno – kemijske karakteristike vode i plina te na temelju interpretacije mjerenih podataka utvrditi ležišne parametre za izračun rezervi geotermalne vode. Nadalje, provest će se planirana probna eksploatacija za potrebe hidrodinamičkih i laboratorijskih ispitivanja kako bi se utvrdile karakteristike ležišta i definirali parametri ležišta potrebni za izradu Elaborata u rezervama. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4,5 milijuna kuna, a kroz projekt će se provesti hidrodinamičko ispitivanje bušotine, promovirati korištenje geotermalne energije i održati radionice s partnerima iz Islanda i Norveške.
Nakon EU projekta Healing Places, ova dva projekta iznimno su važna za nastavak istraživanja naše geotermalne bušotine i pripremu potrebne dokumentacije za njenu eksploataciju. Cilj je bušotinu Križevčanka 1 koristiti u energetske svrhe što je u ovim vremenima kada cijene energenata idu gore iznimno važno jer bi se omogućilo grijanje javnih objekata u blizini izvora te potencijalno i za grijanje gradskog bazena. Kao što znate, Križevci žele postati energetski neovisan grad do 2030. godine, a ovim projektima, bliže smo cilju,“ istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn.
Partner na oba projekta je Komunalno poduzeće Križevci d.o.o. i Efla HF, tvrtka iz Islanda specijalizirana u području iskorištavanja geotermalne energije, a oba projekta pripremljena su u Gradskoj upravi u suradnji s Komunalnim poduzećem d.o.o. i bez angažmana vanjskih stručnjaka.

 

(Preuzeto sa krizevci.hr)